capuccino káva
Lifestyle

Dokonalé cappuccino s minimom námahy u teba doma? Skús toto

Ako žena si určite rada dopraješ chvíľku pohody s voňavým cappuccinom. Je to predsa jeden z najobľúbenejších kávových nápojov, ktorý ti dodá energiu a zlepší náladu. Lenže nie vždy máš čas a chuť ísť si ho vychutnať do kaviarne. A cenovo je to tiež čoraz horšie. A príprava doma? To je veda! Alebo nie?

Čo robí cappuccino dokonalým?

Každá máme trošku inú predstavu o tom, aké by malo byť ideálne cappuccino. No zopár vecí by malo spĺňať vždy:

  • Káva musí mať plnú, intenzívnu chuť bez kyslosti či horkosti.
  • Pena má byť hustá, krémová, bez veľkých bublín.
  • Pomer kávy, mlieka a peny by mal byť vyvážený, tradične v pomere 1:1:1.
  • Teplota nápoja tak akurát horúca, aby si si neobarila ústa.

Znie to možno komplikovane, ale ver, že s trochou cviku a so správnym vybavením to zvládneš ľavou zadnou. A ani sa nenazdáš a cappuccino ako z kaviarne budeš mať na stole behom pár minút.

Automatický kávovar alebo pákový? Záleží len na tebe! 

Pre dokonalé cappuccino potrebuješ v prvom rade kvalitný kávovar. A tu máš v podstate dve možnosti – automatický alebo pákový. Oba majú svoje výhody.

Ak chceš mať prípravu cappuccina čo najjednoduchšiu, postačí ti stlačiť zopár tlačidiel na automatickom kávovare a o zvyšok sa postará sám. Špičkou v tejto kategórii sú kávovary Jura. Tie ti cappuccino pripravia doslova na jeden dotyk.

Ak sa nebojíš trošku experimentovať a chceš mať prípravu cappuccina viac pod kontrolou, skvele poslúžipákový kávovar Lelit Anita. Má zabudovaný mlynček na kávové zrná, parný ventil na našľahanie mlieka a ďalšie vymoženosti, s ktorými cappuccino dotiahneš k dokonalosti.

Ako správne napeniť mlieko doma?

Výber správneho mlieka

  • Pre prípravu cappuccina je najlepšie použiť plnotučné mlieko. Má vyšší obsah tukov, vďaka čomu sa ľahšie speňuje a vytvorí stabilnejšiu penu.
  • Mlieko by malo byť čerstvé a vychladené. Teplé alebo dlho otvorené mlieko sa zle šľahá a pena rýchlo opadne.

Technika napenenia mlieka

  1. Nalej studené mlieko do nerezovej nádobky s hubicou (džezvy). Naplň ju maximálne do 1/3, pretože mlieko pri speňovaní zväčší svoj objem.
  2. Ponor parnú trysku tesne pod hladinu mlieka a otvor ventil. Tryska by sa nemala dotýkať dna ani stien, aby nevznikali veľké bubliny.
  3. Akonáhle začne mlieko cirkulovať, pomaly posúvaj džezvu smerom nadol. Špička trysky by mala byť tesne pod hladinou.
  4. Vďaka cirkulácii sa do mlieka dostáva vzduch a vzniká jemná mikropenová štruktúra. Pokračuj, kým mlieko nezdvojnásobí objem.
  5. Ponor trysku hlbšie do mlieka a pokračuj v ohreve, kým teplota nedosiahne cca 60 °C. Nádobka by mala byť príjemne teplá na dotyk.
  6. Vypni paru, vytiahni trysku a džezvu s mliekom postav na pult. Jemne ju poklepkaj, aby veľké bubliny popraskali.
  7. Krúživým pohybom premiešaj mlieko, aby sa pena prepojila s ohriatu časťou. Výsledkom by mala byť hodvábna konzistencia podobná laku.
  8. Prilej našľahané mlieko do espressa a cappuccino je na svete!

Nielenže si cappuccino vychutnáš kedykoľvek budeš mať chuť a v pohodlí svojho domova. Ušetríš aj kopec peňazí, ktoré by si inak minula za kávičky v meste. A dokonca sa môžeš doma učiť latte art!

Náhľadový obrázok: Freepik

Mohlo by sa vám tiež páčiť...