Cuketa je jednou z najuniverzálnejších zelenín v letnej kuchyni a jej využitie siaha od rýchlych slaných jedál až po vláčne sladké koláče. Vďaka jemnej chuti, nízkemu obsahu kalórií a množstvu vitamínov je obľúbenou surovinou nielen medzi vegetariánmi, ale aj v rodinách, kde sa hľadá spôsob, ako nenápadne pridať viac zeleniny do jedálnička.
Práve v letných mesiacoch, keď je cuketa v sezóne a často sa jej v záhrade urodí viac než dosť, prichádza čas na inšpirácie, ako ju využiť naplno. V tomto článku nájdete podrobné recepty na najvyhľadávanejšie cuketové jedlá – od tradičných placiek, polievok a zapekaných variácií až po sladké dezerty, ako je cuketový koláč, perník či muffiny!
Slané recepty z cukety
Cuketová polievka
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 50 g parmezánu
- soľ, čierne korenie
- čerstvé bylinky (petržlen, pažítka)
Postup:
Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno. Cukety umyte a nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu s cesnakom a krátko orestujte. Pridajte cuketu, restujte 5 minút, potom zalejte vývarom. Varíte asi 20 minút, kým cuketa nezmäkne. Polievku rozmixujte dohladka, pridajte nastrúhaný parmezán, soľ, korenie a premiešajte, kým sa syr nerozpustí. Podávajte s bylinkami.
Cuketové placky
Ingrediencie:
- 1,5 kg cukety
- 2–3 vajcia
- 100–150 g hladkej múky
- 1 zarovnaná lyžička majoránky
- 1 zarovnaná lyžička oregana
- 2 väčšie strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- olej na smaženie
Postup:
Cuketu nastrúhajte najemno, osoľte a nechajte 15 minút odstáť, potom vyžmýkajte prebytočnú vodu. Pridajte vajcia, múku, pretlačený cesnak, bylinky, korenie a premiešajte. Z hmoty tvarujte placky a smažte na stredne rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista. Hotové placky nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Podávajte s jogurtovým dipom alebo čerstvým šalátom.
Zapekaná cuketa so syrom
Ingrediencie:
- 2–3 stredné cukety
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g syra (mozzarella, eidam, parmezán)
- 2 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Cukety umyte, nakrájajte na plátky alebo kocky a vložte do zapekacej formy. Pridajte na kolieska nakrájané paradajky, cibuľu a pretlačený cesnak. V miske rozšľahajte vajcia, osoľte, okoreňte a nalejte na zeleninu. Posypte nastrúhaným syrom a pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 35–40 minút, kým povrch nezhnedne a syr sa neroztopí.
Cuketový prívarok
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 200 ml smotany na varenie (30%)
- 200 ml mlieka
- ½ lyžičky soli
- ⅓ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice vody
- citrónová šťava na dochutenie
Postup:
Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji dosklovita, pridajte pretlačený cesnak. Cuketu nastrúhajte a pridajte k základu, osoľte, okoreňte, podlejte vodou a duste 10 minút. Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a pripravte zápražku. Prilejte smotanu a mlieko, premiešajte a vlejte k cukete. Varíte ďalších 10 minút do zhustnutia. Dochutíte citrónovou šťavou a podávate s vajíčkom alebo párkom.
Plnená cuketa
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 500 g mletého mäsa (hovädzie/bravčové mix)
- 1 žltá paprika
- 1 mrkva
- 1 pór
- 1 cibuľa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice kyslej smotany
- 100 g strúhaného syra
- čerstvý tymian, soľ, korenie, sladká paprika
- olej na restovanie
Postup:
Cukety rozrežte pozdĺžne, vydlabte stred. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte papriku, pór, mrkvu a krátko poduste. Pridajte mäso, ochuťte soľou, korením, tymianom, paprikou, pridajte pretlak a duste do mäkka. Odstavte, primiešajte kyslú smotanu. Zmesou naplňte cukety, posypte syrom a pečte v rúre na 180 °C asi 40 minút. Pred podávaním posypte petržlenovou vňaťou.
Cuketové rizoto
Ingrediencie:
- 1 stredná cuketa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g ryže na rizoto (arborio)
- 700 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmezánu
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie, bylinky
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, orestujte na olivovom oleji. Pridajte na kocky nakrájanú cuketu, krátko restujte, pridajte ryžu a miešajte, kým sa obalí olejom. Postupne prilievajte vývar a miešajte, kým ryža nezmäkne. Na záver vmiešajte parmezán, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Môžete pridať aj inú zeleninu.
Cuketové fašírky
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 50 g strúhaného syra
- 5 lyžíc hladkej múky
- soľ, korenie, kôpor alebo petržlen
- olej na smaženie
Postup:
Cuketu nastrúhajte, osoľte a nechajte 15 minút vypotiť, potom vyžmýkajte. Pridajte pretlačený cesnak, vajcia, syr, múku, bylinky, korenie a premiešajte. Z hmoty tvarujte fašírky a smažte na oleji dozlatista. Môžete ich piecť aj v rúre na vymastenom plechu.
Cuketové rezne
Ingrediencie:
- 1–2 stredné cukety
- 100 g syra gouda
- 4 vajcia
- 50 g hladkej múky
- 100 g strúhanky
- soľ, čierne korenie, sušená cibuľa, údená paprika
- olej na vyprážanie
Postup:
Cuketu nakrájajte na 1 cm plátky, osoľte a nechajte 60 minút odstáť, potom osušte. Syr nastrúhajte, zmiešajte s vajcami, korením, soľou a sušenou cibuľou. V ďalšej miske zmiešajte múku a strúhanku. Plátky cukety obaľte najprv vo vajíčku so syrom, potom v múke so strúhankou, opäť vo vajíčku a znova v strúhanke. Smažte na horúcom oleji dozlatista.
Cuketové špagety
Ingrediencie:
- 1–2 stredné cukety
- 200 g špagiet
- 4–6 sušených paradajok
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- 100 g balkánskeho syra
- soľ, čierne korenie
Postup:
Cuketu nakrájajte na tenké rezance (špagety) škrabkou alebo spiralizérom. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte plátky cesnaku, krátko orestujte a vyberte. Pridajte sušené paradajky a cuketu, krátko restujte, aby ostala chrumkavá. Uvarené špagety zmiešajte s cuketou, pridajte syr, premiešajte a podávajte.
Sladké recepty z cukety
Cuketový koláč
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 2 PL kakaa
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 100 g nasekanej čokolády (voliteľné)
Postup:
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte olej, mlieko, premiešajte. Prisypte múku s práškom do pečiva, kakaom a soľou, premiešajte. Nakoniec vmiešajte nastrúhanú cuketu a čokoládu. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech, pečte pri 170 °C asi 25 minút. Po upečení potrite džemom a polejte čokoládovou polevou.
Cuketový perník
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky špaldovej múky
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru alebo medu
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 väčšia cuketa
- 1 prášok do perníka
- 1 lyžica jedlej sódy
- 2–3 lyžice kakaa
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- hrsť nasekaných orechov
Postup:
Cuketu rozmixujte, zmiešajte s ostatnými ingredienciami okrem orechov. Vypracujte cesto, vmiešajte orechy. Cesto vylejte na vymastený plech, ozdobte orechmi a pečte pri 170 °C asi 25 minút. Po vychladnutí môžete poliať čokoládou.
Cuketová bábovka
Ingrediencie:
- 400 g nastrúhanej cukety
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml oleja
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
- 0,5 hrnčeka nasekaných mandlí alebo orechov
- 150 g čokolády na varenie
Postup:
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridajte olej. Prisypte múku s práškom do pečiva, škoricou a soľou, premiešajte. Pridajte nastrúhanú cuketu, mandle a premiešajte. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy, pečte pri 180 °C asi 40 minút. Po vychladnutí polejte roztopenou čokoládou.
Cuketové muffiny
Ingrediencie:
- 350 g cukety
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 200 ml oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 ČL škorice
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 g čokolády na varenie
Postup:
Cuketu ošúpte, zbavte jadierok a nastrúhajte najemno. Pridajte ostatné suroviny, čokoládu nasekajte na kúsky a všetko spolu zamiešajte. Cesto rozdeľte do košíčkov na muffiny a pečte pri 180 °C asi 20–25 minút.
Cuketové brownies
Ingrediencie:
- 500 g cukety
- 280 g hladkej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 50 g kakaa
- 200 g masla
- štipka soli
- 180 g tmavej čokolády
- 180 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 120 g bieleho jogurtu
Postup:
Cuketu ošúpte a nastrúhajte najemno, nechajte odkvapkať. 100 g čokolády roztopte s maslom, zvyšok nasekajte. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte čokoládovú zmes (vlažnú), jogurt a premiešajte. Prisypte múku, kakao, sódu, prášok do pečiva, soľ, premiešajte.
Nakoniec vmiešajte cuketu a nasekanú čokoládu. Cesto vylejte na plech, pečte pri 180 °C asi 25–30 minút. Po vychladnutí môžete poliať čokoládou.
FAQ: Najčastejšie otázky o cuketových receptoch
Ako pripraviť cuketu, aby nebola vodnatá?
Nastrúhanú cuketu nechajte vypotiť so soľou a vyžmýkajte prebytočnú vodu pred použitím v plackách, fašírkach či koláčoch.
Dá sa cuketa zamraziť?
Áno, cuketu môžete zamraziť nastrúhanú alebo nakrájanú na plátky. Pred použitím ju nechajte rozmraziť a vyžmýkajte vodu.
Aké koreniny sa hodia k cukete?
Výborne sa hodí cesnak, majoránka, oregano, tymian, bazalka, kôpor, čierne korenie a parmezán.
Dá sa cuketa použiť aj do sladkých jedál?
Áno, cuketa je skvelá v koláčoch, perníkoch, muffinoch, brownies aj bábovkách – dodá im vláčnosť a jemnosť.
Prečo zaradiť cuketu do jedálnička?
Cuketa je v kuchyni mimoriadne vďačná surovina – je lacná, zdravá, rýchlo sa pripravuje a ponúka nekonečné možnosti na slané aj sladké recepty. Práve jej všestrannosť vám umožní obohatiť jedálniček o nové chute, zvýšiť príjem zeleniny a pripraviť jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.
Zaradením cukety do pravidelného varenia získate nielen viac vitamínov a vlákniny, ale aj inšpiráciu na rýchle, zdravé a chutné jedlá. Či už si vyberiete tradičné placky, zapekanú cuketu alebo sladký koláč, vždy získate ľahký pokrm, ktorý sa hodí na obed, večeru aj na letné posedenie s priateľmi.
Náhľadový obrázok: Freepik