chutné fašírky
Lifestyle Varenie

Fašírky pečené v rúre: Tradičný recept s moderným twistom

Fašírky predstavujú obľúbené jedlo, ktoré si mnohí z nás spájajú s detstvom a rodinnými nedeľnými obedmi. Dnes vám prinášame recept na fašírky pečené v rúre, ktorý kombinuje tradičný prístup s modernými úpravami. Tento spôsob prípravy je nielen zdravší, ale zachováva aj šťavnatosť a chuť, ktorú na fašírkach tak milujeme.

Prečo piecť fašírky v rúre?

Pečenie fašírok v rúre má niekoľko výhod oproti klasickému smaženiu:

  1. Je to zdravšia alternatíva, pretože použijete menej oleja.
  2. Fašírky sa pečú rovnomerne a nehrozí, že by sa pripálili.
  3. Nemusíte stáť pri sporáku a otáčať ich.
  4. V kuchyni nebude cítiť vyprážaný olej.

Ingrediencie pre dokonalé fašírky

Na prípravu šťavnatých fašírok budete potrebovať:

  • 1 kg mletého mäsa (môžete použiť hovädzie, bravčové alebo ich kombináciu)
  • 3 zemiaky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 1 žemľu alebo 2 krajce chleba
  • Mlieko na namočenie žemle
  • Sušený tymian
  • Petržlenovú vňať
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Strúhanku alebo mleté ovsené vločky na obaľovanie

Podrobný postup prípravy

  1. Príprava žemle: Začnite tým, že namočíte žemľu alebo chlieb do mlieka. Nechajte ich nasiaknuť aspoň 10 minút, aby zmäkli.
  2. Príprava zeleniny: Medzitým ošúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu. Očistite cesnak a pretlačte ho cez lis. Umyte a nasekajte petržlenovú vňať.
  3. Príprava mäsovej zmesi: Do veľkej misy vložte mleté mäso. Pridajte nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Pridanie vajec a korenín: Rozbite vajcia a pridajte ich k mäsovej zmesi. Vymačkajte namočenú žemľu a pridajte ju tiež. Ochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a sušeným tymianom podľa chuti.
  5. Miešanie: Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie rukami alebo vareškou, až kým nevznikne homogénna zmes.
  6. Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Vyžmýkajte z nich prebytočnú vodu pomocou čistej utierky alebo gázy.
  7. Pridanie zemiakov: Nastrúhané zemiaky pridajte do mäsovej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa rovnomerne rozložili.
  8. Formovanie fašírok: Navlhčite si ruky vodou a začnite tvarovať fašírky. Vytvorte guľky veľkosti tenisovej loptičky a potom ich jemne stlačte z oboch strán, aby ste vytvorili charakteristický tvar fašírky.
  9. Obaľovanie: Pripravte si tanier so strúhankou alebo mletými ovsenými vločkami. Každú fašírku obaľte v tejto zmesi, aby ste vytvorili chrumkavý povrch.
  10. Ukladanie na plech: Plech vyložte papierom na pečenie. Obalené fašírky ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi, aby sa pri pečení nedotýkali.

Pečenie a servírovanie

  1. Predhriatie rúry: Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Pečenie: Vložte plech s fašírkami do predhriatej rúry a pečte ich približne 10 minút.
  3. Úprava teploty: Po 10 minútach znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 minút.
  4. Kontrola: Čas pečenia môže závisieť od veľkosti fašírok, preto ich priebežne kontrolujte. Fašírky by mali byť na povrchu zlatohnedé a vo vnútri prepečené.
  5. Servírovanie: Upečené fašírky podávajte s rôznymi prílohami. Tradičnou voľbou je zemiaková kaša, ale výborne sa hodia aj k pečeným zemiakom alebo zeleninovému šalátu. Pre zdravšiu verziu skúste brokolicové pyré alebo pečenú zeleninu.
Hotové fašírky
Zdroj: Freepik

Tipy a triky

  • Pre extra chrumkavý povrch potrite fašírky pred vložením do rúry trochou oleja alebo rozšľahaným vajíčkom.
  • Experimentujte s koreninami. Skúste pridať rascu, majorán alebo červenú papriku pre rôzne chuťové variácie.
  • Ak chcete fašírky ešte šťavnatejšie, môžete do zmesi pridať trochu nastrúhanej mrkvy alebo cukety.
  • Pre vegetariánsku verziu nahraďte mäso zeleninou ako brokolica, karfiol alebo tekvica Hokkaido. Zeleninu najprv uvarte na pare a potom postupujte podľa receptu.
  • Skúste pripraviť fašírky zo strukovín, napríklad z červenej fazule, cíceru alebo šošovice. Sú plné bielkovín a zložených sacharidov.

Vegetariánska alternatíva: Fazuľové fašírky

Ak hľadáte bezmäsitú alternatívu, vyskúšajte tieto chutné fašírky z červenej fazule:Ingrediencie:

  • 1 hrnček červenej fazule (môžete použiť aj cícer alebo mungo fazuľu)
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 1 väčšia cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 100 g mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Olivový olej

Postup:

  1. Fazuľu prepláchnite a zmiešajte s rozmixovanými ovsenými vločkami.
  2. Pridajte vajce, prelisovaný cesnak, nakrájanú cibuľu, šampiňóny a nastrúhanú mrkvu.
  3. Dochuťte soľou, korením, majoránkou a sójovou omáčkou.
  4. Zmes rozmixujte a vytvarujte fašírky.
  5. Pečte v rúre pri 230 °C asi 10 minút z každej strany.

Či už si vyberiete klasické mäsové fašírky alebo vegetariánsku verziu, pečenie v rúre vám zaručí chutný a zdravší výsledok. Experimentujte s prísadami a nájdite si svoju obľúbenú kombináciu. Dobré fašírky sú skutočne univerzálnym jedlom, ktoré si môžete vychutnať v každom ročnom období.

Ilustračný obrázok: Shutterstock

Mohlo by sa vám tiež páčiť...