pečené kuracie stehno
Lifestyle Varenie

Pečené kuracie stehná: Šťavnatý pôžitok pre každú príležitosť

Pečené kuracie stehná sú klasickým jedlom, ktoré spája jednoduchosť prípravy s bohatou chuťou. Tento obľúbený pokrm je ideálny pre rodinné večere, nedeľné obedy či dokonca slávnostné príležitosti. Vďaka svojej všestrannosti a chutnosti si získal srdcia mnohých gurmánov po celom svete.

Prečo sú pečené kuracie stehná také obľúbené?

  • Šťavnatosť: Tmavé mäso stehien zostáva pri pečení šťavnaté a plné chuti.
  • Cenová dostupnosť: Kuracie stehná sú často lacnejšie ako prsia, čo z nich robí ekonomickú voľbu.
  • Všestrannosť: Môžete ich pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov s rôznymi marinádami a koreninami.
  • Jednoduchá príprava: Nevyžadujú zložité techniky varenia.

Základný recept: Dokonale pečené kuracie stehná

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná s kosťou a kožou
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Voliteľné: citrón na pokvapkanie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. V malej miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, rozmarín, tymian, papriku, soľ a čierne korenie.
  3. Kuracie stehná dôkladne osušte papierovými utierkami.
  4. Potrite každé stehno pripravenou zmesou korenín, nezabudnite aj pod kožu pre intenzívnejšiu chuť.
  5. Položte stehná kožou nahor do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Pečte v predhriatej rúre 35-40 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 75°C a koža nie je zlatohnedá a chrumkavá.
  7. Po upečení nechajte stehná 5-10 minút odpočívať pred servírovaním.
  8. Podávajte pokvapkané citrónovou šťavou pre osviežujúci nádych.

Varianty a tipy

  • Medovo-horčicová verzia: Pred pečením potrite stehná zmesou medu a dijonskej horčice pre sladko-pikantný nádych.
  • Bylinkové stehná: Použite čerstvé bylinky ako rozmarín, tymian a petržlenovú vňať pre intenzívnejšiu chuť.
  • BBQ štýl: Posledných 10 minút pečenia potrite stehná vašou obľúbenou BBQ omáčkou.
  • Ázijská inšpirácia: Marinujte stehná v zmesi sójovej omáčky, medu, zázvoru a cesnaku pred pečením.
Zdroj: youtube.com/@ViktorN

Tipy pre dokonalé pečené kuracie stehná

  1. Vždy začnite s izbovou teplotou: Vyberte stehná z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou.
  2. Nezabudnite na kožu: Chrumkavá koža je kľúčom k dokonalému pečenému stehnu.
  3. Používajte teplomer: Pre istotu, že je mäso správne prepečené, použite kuchynský teplomer.
  4. Nechajte odpočinúť: Po upečení nechajte mäso aspoň 5 minút odpočívať, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.

Pečené kuracie stehná sú skutočne všestranným jedlom, ktoré môžete prispôsobiť podľa vašej chuti a príležitosti. Či už ich pripravujete pre bežnú rodinnú večeru alebo špeciálnu udalosť, tento recept vám poskytne základ pre vytvorenie chutného a uspokojujúceho pokrmu, ktorý si zamiluje celá rodina.

Náhľadový obrázok: Freepik

Mohlo by sa vám tiež páčiť...