Pečené kuracie stehná sú klasickým jedlom, ktoré spája jednoduchosť prípravy s bohatou chuťou. Tento obľúbený pokrm je ideálny pre rodinné večere, nedeľné obedy či dokonca slávnostné príležitosti. Vďaka svojej všestrannosti a chutnosti si získal srdcia mnohých gurmánov po celom svete.
Prečo sú pečené kuracie stehná také obľúbené?
- Šťavnatosť: Tmavé mäso stehien zostáva pri pečení šťavnaté a plné chuti.
- Cenová dostupnosť: Kuracie stehná sú často lacnejšie ako prsia, čo z nich robí ekonomickú voľbu.
- Všestrannosť: Môžete ich pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov s rôznymi marinádami a koreninami.
- Jednoduchá príprava: Nevyžadujú zložité techniky varenia.
Základný recept: Dokonale pečené kuracie stehná
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná s kosťou a kožou
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Voliteľné: citrón na pokvapkanie
Postup:
- Predhrejte rúru na 200°C.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, rozmarín, tymian, papriku, soľ a čierne korenie.
- Kuracie stehná dôkladne osušte papierovými utierkami.
- Potrite každé stehno pripravenou zmesou korenín, nezabudnite aj pod kožu pre intenzívnejšiu chuť.
- Položte stehná kožou nahor do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre 35-40 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 75°C a koža nie je zlatohnedá a chrumkavá.
- Po upečení nechajte stehná 5-10 minút odpočívať pred servírovaním.
- Podávajte pokvapkané citrónovou šťavou pre osviežujúci nádych.
Varianty a tipy
- Medovo-horčicová verzia: Pred pečením potrite stehná zmesou medu a dijonskej horčice pre sladko-pikantný nádych.
- Bylinkové stehná: Použite čerstvé bylinky ako rozmarín, tymian a petržlenovú vňať pre intenzívnejšiu chuť.
- BBQ štýl: Posledných 10 minút pečenia potrite stehná vašou obľúbenou BBQ omáčkou.
- Ázijská inšpirácia: Marinujte stehná v zmesi sójovej omáčky, medu, zázvoru a cesnaku pred pečením.
Tipy pre dokonalé pečené kuracie stehná
- Vždy začnite s izbovou teplotou: Vyberte stehná z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou.
- Nezabudnite na kožu: Chrumkavá koža je kľúčom k dokonalému pečenému stehnu.
- Používajte teplomer: Pre istotu, že je mäso správne prepečené, použite kuchynský teplomer.
- Nechajte odpočinúť: Po upečení nechajte mäso aspoň 5 minút odpočívať, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
Pečené kuracie stehná sú skutočne všestranným jedlom, ktoré môžete prispôsobiť podľa vašej chuti a príležitosti. Či už ich pripravujete pre bežnú rodinnú večeru alebo špeciálnu udalosť, tento recept vám poskytne základ pre vytvorenie chutného a uspokojujúceho pokrmu, ktorý si zamiluje celá rodina.
Náhľadový obrázok: Freepik