pripravené mleté rezne
Lifestyle Varenie

Mleté rezne: Chutná alternatíva klasiky

Mleté rezne sú skvelou variáciou tradičného vyprážaného rezňa. Tento pokrm spája jemnosť mletého mäsa s chrumkavým obalom, čím vytvára jedinečný kulinársky zážitok. Pozrime sa bližšie na tento obľúbený pokrm.

História a pôvod

Hoci presný pôvod mletých rezňov nie je známy, predpokladá sa, že vznikli ako ekonomickejšia alternatíva klasických rezňov. Využitie mletého mäsa umožňovalo spracovať aj menej kvalitné kusy, čím sa znížili náklady a minimalizoval odpad.

Ingrediencie

Základom mletých rezňov je zvyčajne:

  • Mleté bravčové alebo hovädzie mäso (prípadne zmes oboch)
  • Strúhanka
  • Vajcia
  • Soľ, čierne korenie
  • Cesnak a cibuľa (voliteľné)
  • Olej na vyprážanie

Príprava

  1. Mleté mäso zmiešame s nasekanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, soľou a korením.
  2. Z mäsovej zmesi vytvarujeme ploché oválne tvary.
  3. Rezne obalíme v klasickom trojobale: múka, rozšľahané vajce, strúhanka.
  4. Vyprážame v rozpálenom oleji do zlatista z oboch strán.

Variácie

Existuje mnoho variácií mletých rezňov:

  • Plnené mleté rezne: do stredu vložíme syr, šunku alebo zeleninu.
  • Zeleninové: do mäsovej zmesi pridáme nastrúhanú mrkvu alebo cuketu.
  • Bylinkové: obohatíme zmes čerstvými bylinkami ako petržlenová vňať alebo tymian.

Foto: Freepik

Podávanie a zdravotné aspekty

Mleté rezne sa tradične podávajú s varenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré. Výborne chutia aj s rôznymi šalátmi – uhorkový, zemiakový alebo miešaný. Mnohí si ich radi vychutnajú aj s chlebom ako rýchle občerstvenie.

Hoci sú mleté rezne chutné, treba mať na pamäti, že ide o vyprážané jedlo. Občasná konzumácia v rámci vyváženej stravy je v poriadku, ale pravidelné jedenie môže viesť k zvýšenému príjmu kalórií a tukov. Pre zdravšiu verziu môžete skúsiť pečenie v rúre namiesto vyprážania.

Tipy na dokonalé mleté rezne

  1. Používajte čerstvo namleté mäso pre najlepšiu chuť a textúru.
  2. Nechajte obalené rezne chvíľu odstáť pred vyprážaním, aby sa obal lepšie prichytil.
  3. Vyprážajte pri správnej teplote – príliš nízka teplota spôsobí mastné rezne, príliš vysoká zase spálený obal.
  4. Po vyprážaní nechajte rezne odkvapkať na papierových utierkach, aby ste odstránili prebytočný olej.

Mleté rezne sú obľúbeným jedlom v mnohých domácnostiach. Ich príprava je jednoduchá, sú chutné a všestranné. Či už ich pripravujete podľa rodinného receptu alebo experimentujete s novými prísadami, mleté rezne sú skvelou voľbou pre každodenné varenie i špeciálne príležitosti. Tak hor sa do kuchyne a doprajte si tento lahodný pokrm!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...